Hvad er en El-scooter til seniorer – og hvordan finder du den rette?

Efterhånden som vi bliver ældre, bliver vi ofte mindre og mindre mobile, og det bliver sværere og sværere at komme rundt. Det kan være særligt irriterende at se en tidligere aktiv forælder eller bedsteforælder forsøge at følge med i daglige aktiviteter og udflugter. For seniorer, der har sværere ved at bevæge sig rundt, kan en el-scooter være den perfekte løsning.

Hvad er en el-scooter til seniorer?

En el-scooter er et lille motorkøretøj. Det kan være for-, bag- eller firehjulstræk. Brugeren sætter sig på den i en siddende stilling svarende til enhver stol og styrer den med rattet (svarende til at køre på cykel).

Hvordan vil scooteren hjælpe en senior?

En elektrisk scooter til en senior er en enhed, der letter mobiliteten. Nogle ældre bruger en elektrisk scooter som et alternativ til at gå, bruge offentlig transport, eller til at komme rundt på længere afstande, eller simpelthen for at gøre deres indkøb mere bekvem, især hvis man har nogen tunge ting man skal have med hjem.

Vil el-scooteren primært blive brugt indendørs, udendørs eller begge dele?

Der er ikke et entydigt svar på dette, og det er derfor godt at finde ud, hvad brugeren primært har brug for hjælp til, når det kommer til mobiliteten. Dette vil give én mulighed for at bestemme, hvilke modeller man skal overveje. Eksempelvis behøver en scooter til (primært) indendørs brug ikke være lige så holdbart som mange modeller på overvejende indendørs og udendørs brug. Sådanne scootere med dobbelt formål vil helt sikkert afvige i pris.

Vil el-scooteren blive købt af egne midler eller kan man få tilskud?

En el-scooter er en ret stor udgift – heldigvis kan du få bevilliget tilskud til køb af el scooter. Det kan du ved at opfylde nogle kriterier i serviceloven og indsende en ansøgning til egen kommune.

§112, hjælpemidler:
Kommunen yder 100% tilskud til køb af el scooter.
Efterfølgende tilpasning, service, reparation af elscooteren godtgøres ligeledes 100%.

§113, forbrugsgoder:
Kommunen yder 50% tilskud til køb af el scooter, dog med et fastsat maksimumbeløb, sædvanligvis 10-12.000 kr.
Efterfølgende tilpasning, service, reparation og udskiftning af el-scooteren godtgøres ikke af kommunen.

Er el-scooteren sikker for en senior?

Designet af el scooteren giver brugeren komfort og sikkerhed. Scooteren er stabil, vælter ikke, og den, der kører på den, behøver ikke at have god balance. Køretøjet udvikler en sikker hastighed (afhængig af den specifikke model – fra få til flere kilometer i timen), og har sikkerhedsfunktioner, der automatisk stopper den, for eksempel i tilfælde af at en person besvimer bag rattet. Betjening af scooteren er ekstremt enkel (selv for en person, der aldrig har haft kontakt med tohjulede motorer eller kørt bil).

Hvor langt kan du køre på en el-scooter?

El-scootere til seniorer har effektive og praktisk talt vedligeholdelsesfrie gel-batterier, takket være dem (afhængigt af kapaciteten af en given model) kan du køre fra et par km og op til 20 – 40 km på en enkelt opladning. Batterierne oplades fra stikkontakten i flere timer (normalt 6 til 8). Køretøjerne kan modstå belastninger på op til hundrede og flere dusin kilo.

Hvor kan man køre på scooter?

En elektrisk scooter er et tre- eller firehjulet køretøj, der bevæger sig jævnt på en glat asfaltoverflade, men den kan også køre på en godt asfalteret grusvej, langs en parksti eller et byfortov.

Sådan finder du den rette el scooter

En senior scooter kan være en stor investering, så du vil være sikker på, at du vejer alle de relevante faktorer. Her er nogle vigtige ting at tænke på, når du køber en scooter:

Anvendelsesformål:

Vil du have en scooter til at hjælpe dig med at manøvrere inde i dit hjem? I så fald kan det være vigtigt at få en, der kan lave skarpe sving. Leder du efter en model, der kan tage dig rundt i nabolaget eller gennem parken? Hvis det er tilfældet, vil du sandsynligvis have en, der kan klare bakker eller kantsten. Forskellige løbehjul er designet til forskellige formål, så sørg for at vælge en, der er beregnet til det, du vil gøre.

Komfort:

Hvis sædet er for hårdt, dine ben er for trange, eller du ikke nemt kan nå betjeningsgrebene, vil scooteren ikke være særlig nyttig for dig. Komfort kan være særligt vigtigt, hvis du har rygproblemer, ledproblemer eller en eller anden form for handicap. Scootere lader dig ofte ændre sædets højde, men nogle modeller har bredere sæder, ekstra polstring eller justerbare ryg og armlæn. Nogle avancerede modeller har endda nakkestøtter og sæder, der kan lænes tilbage.

Kapacitet:

Sørg for, at scooterens vægtgrænse kan rumme dig såvel som alt andet, du planlægger at bære (såsom indkøbsgenstande, iltbeholdere eller ekstra batterier). De fleste scootere er designet til at holde et sted mellem 120 og 150 kg, men nogle kraftige modeller kan klare op til 250 kg.

Bærbarhed:

Hvis du vil være i stand til at transportere din scooter i et køretøj, så overvej hvor let den er at skille ad og sætte sammen igen. Find ud af, hvor mange komponenter du skal forholde dig til, og hvor meget hver enkelt brik vejer. Det kan være en god idé at kigge efter en model, der kan foldes ned i stedet for at skille den helt ad. Husk på, at nogle tungere modeller hverken folder eller går fra hinanden.

Batterilevetid og hvor langt den kan køre:

Hvor langt vil du kunne køre, før du skal genoplade den? Typisk kan scootere køre 20-40 km, før de løber tør for strøm, men nogle kan kun køre et par km. Hvis du bare bruger den rundt i huset eller til korte ture udenfor, kan en begrænset rækkevidde være fint. Men hvis du planlægger at bruge den til at turnere rundt i længere perioder, vil du gerne være sikker på, at batteriet holder. Vær opmærksom på, at enhver scooters rækkevidde vil ændre sig afhængigt af ting som hvor meget vægt den bærer, og hvor mange bakker den skal op ad.

Venderadius:

Jo mindre venderadius, jo nemmere er det at lave en U-vending eller navigere rundt i snævre hjørner. Det er især vigtigt, hvis du skal bruge din scooter indendørs. De fleste scootere har en venderadius mellem 33 og 55 tommer. En trehjulet model vil generelt have en lavere venderadius end en, der har fire hjul. (Men en trehjulet scooter er mere tilbøjelig til at vælte.)

Betjeningselementer:

Ratstammen foran på scooteren kaldes rorpinden. Nogle scootere har T-formede styrepinde med cykelstyr, der bruger separate tommelfingerhåndtag til fremad- og baglæns bevægelseskontrol. Andre scootere har delta styrepinde, som har D-formede wrap-around håndtag, der giver dig et sted at hvile dine håndled. Hvis du har dårlig håndstyrke eller begrænset fingerfærdighed, er en delta rorpind en bedre mulighed.

Hastighed:

Tophastigheden på de fleste scootere er et sted mellem 7 og 8 kilometer i timen. De langsomste topper med omkring 5 km/t., hvilket er omtrent lige så hurtigt som en gennemsnitlig person går. Det tempo er sandsynligvis fint for en indendørs scooter. Nogle hurtigere modeller kan køre 10 km/t eller mere, hvilket kan være mere praktisk til udendørs rejser. Men hvis du har balanceproblemer eller er bekymret for at miste kontrollen, vil du måske have en scooter, der ikke kører for hurtigt. De fleste modeller giver dig mulighed for at indstille en maksimal brugerhastighed for sikkerheden.

Maksimal stigning:

Dette fortæller dig, hvor stor en vinkel scooteren kan køre op ad, mens den holder alle hjulene på jorden. Scootere kan generelt klare hældninger på alt mellem seks og 12 grader. En scooter, der har kraften og stabiliteten til at håndtere stejlere vinkler, vil være mere anvendelig på varieret udendørs terræn.

Afslutningsvis – er det værd at overveje at købe en el-scooter til en senior?

Efter vores mening, ja, fordi det at have en scooter har en reel betydning for at øge mobiliteten og selvstændigheden for en senior, og at have det bringer ikke nogen foreninger med handicap eller kørestole for handicappede. Tværtimod – el-scootere er praktiske og moderne køretøjer til aktive, moderne seniorer, der ønsker at forblive mobile, som ikke er bange for at bruge løsninger, der diversificerer deres hverdagslige funktion.

Hvis det ikke lige er en el-scooter, du leder efter men måske ældrevenlig elcykel i stedet, så tag et kig forbi vores guide over de bedste elcykler til ældre.